Befolkningsdel

 

Den longitudinella datainsamlingen i befolkningsperspektivet avser att genom upprepade undersökningar, intervjuer, enkäter etc följa hälsa, sjukdom, funktionsförmåga, sociala förhållanden och vårdbehov i ett urval av äldrebefolkningen. En del av sjuksköterskans undersökning är ett minnestest Sjuksköterskan frågar Dig även om dina matvanor och om du får någon form av hjälp, antingen av någon formell vårdgivare eller av någon anhörig. Även frågor om hur du uppfattar din livssituation ingår i undersökningen. Denna information kompletteras med olika slag av registerdata.

 

De fyra områdena arbetar med en gemensam studiedesign. Under 2001- 2003 har en s k baslinje-undersökning gjorts,avseende ett urval av i respektive område boende personer i åldrarna 60, 66, 72, 78, 81, 84, 87, 90, 93, 96 och 99 år.

 

Dessa personer kommer sedan att följas regelbundet, de yngre vart sjätte år och de äldre vart tredje. Urvalet omfattar totalt ca 11 000 personer i hela Sverige. Ett visst tilläggsurval av yngre och äldre personer har finansierats genom forskningsanslag. Vart sjätte år läggs en ny kohort 60-åringar till studiepopulationen. På detta sätt blir det möjligt att både följa åldrandet hos enskilda personer i skilda åldersgrupper och samhällsförhållanden och att jämföra kohorter – exempekvis med avseende på hälsoförbättringar. Genom den rika mängden av uppgifter som insamlas om varje person kan åldrandet med uppkomsten och utvecklingen av funktionshinder och vårdbehov studeras från ett flertal olika aspekter och mot en bakgrund av en mångfald tänkbara påverkande faktorer.