Datainsamling

Sjuksköterskans undersökning

Undersökningen som sjuksköterskan gör är en intervju som behandlar stora delar av ditt liv och den består av åtta olika moment med ett antal frågor inom varje delmoment. Intervjun behandlar saker som var och hur du bott, hur din familj ser ut och har sett ut. Den tar även upp tobaks- och alkoholvanor, samt hur ditt yrkesliv tett sig. Vidare fortsätter intervjun med vad och hur Du klarar av vardagens alla situationer d v s funktionsförmåga. Intervjun gör Du tillsammans med sjuksköterskan där ni kommer överens om att träffas,  ofta sker det i hemmet hos den som intervjuas.

 

Undersköterskans undersökning

Denna undersökning görs oftast i samband med den läkarundersökning probanden (den äldre) genomgår inom ramen för studien. Undersköterskan mäter och väger dig samt tar ditt blodtryck och testar hörsel och syn. I undersökningen ingår också moment som innebär att din styrka och balans testas. Vid undersökningen tas även blodprover som sedan skickas till ett laboratorium för analys. Blodprovet ger många uppgifter bl a blodvärde, blodsalter, njurfunktion, leverprover, ämnesomsättning, blodkalk, blodäggvita, vitamin B12, folsyra, kolesterol och s k långsocker. Både läkare och sjuksköterska intervjuar den undersökte (kallas ofta proband). En undersköterska tar prover och utför tester på syn, handstyrka och lungkapacitet bland mycket annat.

 

Läkarens undersökning

Läkarundersökningen omfattar två delar. Dels en fullständig hälsoundersökning som utförs av Anders Wimo, professor och familjeläkare. Dels av en intervjudel som innehåller frågor som rör mediciner (nuvarande och tidigare) samt vilka sjukdomar du eventuellt haft eller har och om du sökt hjälp i någon form för åkommorna. Vidare görs en kroppsundersökning med bl a neurologisk undersökning som innebär att nervsystemet undersöks.